ריצוף פרקט הפך בשנים האחרונות פופולארי מאד לשילוב בבתים פרטיים ובשטחים ציבוריים, בדומה לנהוג בארצות רבות בעולם. תרומתו לבידוד תרמי ואיכויות אסתטיות של מראה נאה ואווירה חמימה שנוסך עץ בחלל, מביאות מעצבים לבחור בו כחומר ריצוף ואת הציבור לחשוק בנוכחותו הנעימה בבית. המגוון הוא רחב וכולל סוגים שונים, דוגמאות, צבעים וחומרים, המתאימים לכל טעם ולכל כיס.
בארץ ניתן למצוא רצפות פרקט עוד מימי המאה ה-18, אז השתמשו בעץ כחיפוי רצפה בבקתות ובבתים כפריים. מאוחר יותר תפס את מקום העץ שימוש באבן לסוגיה, ובשנים האחרונות ניתן לראות כיצד במקביל לאבן-קרמיקה-שיש חוזר הפרקט לזירת העיצוב במבחר רחב של סוגים, החל מעץ מלא ברמות גימור שונות ועד סוגים מתועשים.
האפקט שמעניקה רצפת עץ משפיע על מראה החלל כולו, הן מבחינת העיצוב והן מבחינת האווירה: התחושה המתקבלת עם השימוש בה היא של חום וביתיות, מגע כפות הרגליים היחפות על רצפת העץ נחשב נעים במיוחד, ותרומתה לבידוד התרמי- שמירה על חום או קור- רק מוסיפה לאיכויות הפרקטיות שלה.
עצים, גוונים והבדלים
דרך ארוכה עובר העץ מאז היותו ניצב בטבע ועד הגיעו הביתה כמוצר שנועד לשמש לריצופו. אך כדי לסבר את הנשמה, חשוב לציין כי על מנת לשמור על האיזון הטבעי של היקום, כל עץ שנכרת “מוחלף” בעץ חדש שניטע במקומו.
במונח פרקט, מקופל מגוון רחב של סוגי ריצוף עץ, חלקם באיכויות גבוהות, ואחרים מתאימים יותר לפרקי שימוש קצובים, ובעלי בלאי גדול יותר. אך כך או אחרת, השימוש בהם משתלב במגוון סגנונות עיצוב, בין אם מדובר בסגנון עתיק, מודרני, כפרי, זרוק, אלגנטי או מהודר, וההבדלים ביניהם נגזרים מהסוג הנבחר, מגוון העץ, מאופן ההנחה ומרמת הגימור.
סוג העץ: העצים המשמשים לריצוף פרקט צריכים להיות שייכים למשפחת העצים הקשים, החל מדרגת קושי 3 בסולם Brinnel, המהווה מדד של דרגות קושי. סוגי העצים הנפוצים לשימוש ברצפות עץ הם אלון (כ-80%, מרצפות העץ בעולם עשויות מאלון), אירוקו, דוסייה, אגוז, מרבאו, וונגה, וכן בוק, מייפל, ליבנה ודובדבן. בעבר, רצפות הפרקט המועדפות על הציבור בארץ היו רצפות פרקט בעלות גוון בהיר דוגמת מייפל ובוק. היום נחשבים כמובילים עצים בעלי גוון חום כהה (טיק, אפורמוזיה, אגוז), הכהה מאוד/כמעט שחור (וונגה) והחום – אדמדם (דוסייה, איפה, אירוקו), שמשווים מראה כפרי וחם.
הטיפול בעץ: עץ שנועד לשמש כריצוף צריך לעבור תהליכי ייבוש וייצוב שמטרתם להעניק לו את מידת היציבות הנדרשת, ובתוך כך מבטיחים גם את היותו נקי מחרקים ומזיקים. מרבית רצפות העץ בישראל מגיעות ממדינות אירופה – צרפת, בלגיה, גרמניה ושבדיה, בהן קיימים תקנים ברורים המתייחסים בתשומת לב רבה לאיכות העץ, אך ככלל, חשוב לוודא שבית היוצר ממנו מגיע המוצר אכן עומד בסטנדרטים הנדרשים.
עובי המוצר: ככל שהשכבה העליונה של העץ עבה יותר, כך ניתן ללטש אותה יותר לאורך השנים, ולחדש את פני שטחה מדי תקופה.
עצם הווייתה כמשטח מדרך, הרצפה מועדת ל”שחיקת שימוש”. ביטויי השחיקה הם בד”כ שריטות ומעיכות, אך כדאי לזכור כי אלה אינן בהכרח בחזקת “בעיה”, שכן בלייה מסוימת היא במידה רבה סוד קסמו של העץ. בכל מקרה, בעת בחירת סוג הריצוף וסוג העץ, חשוב לקחת בחשבון את נפח השימוש בחלל המיועד להתקנתו ולהתאימם אליו.
גוון העץ: הגוונים נעים בין חום בדרגות כהות שונות, צהוב, ורדרד, אדמדם וצבע חול בהיר. כיום, בדומה לגיוון עץ שרווח מאד בייצור רהיטים, נהוג לגוון גם את העץ המשמש לריצוף פרקט, בפרט את האלון שתכונותיו נוחות לכך במיוחד. אפשרות הגיוון מרחיבה את ההיצע העיצובי ופותחת כר נרחב להשגת צבעוניות רצויה, כמו גם לקבלת אפקטים מיוחדים, דוגמת אפקט עתיק, מיושן, ווש, אלגנטי מבריק , וכד’. הגימורים מתבצעים ידנית ע”י בעלי מקצוע המתמחים בכך, כאשר כל קורה מטופלת בנפרד והתוצאה המתקבלת מעניקה ממד נוסף של עניין ויזואלי.
מיון העץ: בבית החרושת ממיינים כל פיסת עץ בנפרד, לפי האופי הטקסטואלי והצבעוניות בתוך החתיכה עצמה. המיון נעשה בד”כ בשלוש רמות: מיון ראשון בו נבחרות חתיכות בתוכן הגוון והטקסטורה שקטים ואחידים יחסית, אך אין זה אומר שלא יהיו הבדלי גוון וטקסטורה בין חתיכה לחתיכה, מיון טבעי, בו קיימים בחתיכות העץ שינויים קלים בגוון ובטקסטורה, ומיון כפרי, בו חתיכות העץ מאופיינות במגוון טקסטורות וגוונים, כמראה העץ בטבע, על כל גווניו, מרקמיו השונים והעיניים המופיעות עליו. בעניין זה, מן הראוי לציין כי אחיד אינו בהכרח יפה יותר, ולעתים דווקא שינויי הגון והמרקם הם שיוצרים את המראה הנאה- עניין של טעם והעדפה אישית.
סוגי רצפות העץ
רצפת עץ גושני מלא – רצפה זו בנויה מקורות עץ המהוות מקשה אחת (גוש), כאשר סוג העץ, מידותיו והיחסים ביניהן, משפיעים על יציבותה, ושיטת הגימור על עמידותה בפני שחיקה ובלאי. עוביין של הקורות נע בד”כ בין- 10-28 מ”מ, רוחבן בין 9-20 מ”מ, ומידת אורכן משתנה. מאחר ומדובר במוצר גולמי עם נטייה טבעית לדפורמציה, התקנת ריצוף העץ המלא מחייבת קיבוע לצורך ייצוב. הקיבוע מתבצע באמצעות חיבור פלטות תשתית לרצפת היסוד והתקנת קורות העץ עליהן, במסמור או בהדבקה, בהתאם לתנאי האתר.
מטבע הדברים, ריצוף עץ מלא הוא אכן הדבר האמיתי, ותהליכי הגימור– שיוף, ליטוש וצביעה בשמן או בלכה, מתבצעים בחלל בו הוא מורכב לאחר ההתקנה. החזות הסופית ניתנת לבחירה בהתאם למראה המבוקש: ליטוש גס או חלק, שכבת גימור של לכה או שמן, וכן צביעה בעוצמה הרצויה.
ריצופי עץ מלא קיימים בכמה סוגים:
פרקט עתיק הנחשב יוקרתי מאוד, בשל השימוש בלוחות של עץ ישן ויבש שבד”כ פורק ממבנים ישנים. עץ מסוג זה מעניק לבית מראה כפרי וחם, עם ערך מוסף של איכויותיו הייחודיות כחומר ישן.
פרקט עץ גושני מסיבי, איכותי ועמיד ביותר. מגיע לאתר כחומר גולמי, לא מלוטש וללא שכבת גימור. מותקן בשיטת “זכר ונקבה” ועוביו נע בין- 22-14 מ”מ.
למפרקט גושני – מופיע כלוחות קטנים בעובי 14-10 מ”מ, ומותקן בשיטת הדבקה על ריצוף קיים. שלב הגימור של מריחת הלכה מתבצע באתר עצמו.
רצפת עץ שכבתית
קורות עץ שהרכבן מתקבל משכבות- שתיים, שלוש או אף יותר – המודבקות זו לזו ומוצעות במבחר מידות אורך ורוחב. השכבה העליונה- פני הפרקט- עשויה עץ X בעובי 3-6 מ”מ, והשכבות האחרות הן בעלות תפקיד של ייצוב ומתן בסיס, עשויות עץ לבוד דוגמת סנדוויץ’ או סיבית, בעובי 15-10 מ”מ. הלוחות מתקבלים מרצועות עץ המודבקות זו לזו, כשהסיבים נמצאים בכיוונים מנוגדים, כך שהפרקט מקבל חוזק ויציבות. המוצר מגיע לבית הלקוח לאחר שעבר את כל שלבי העיבוד, הייצוב, הליטוש והגימור בשמן או לכה. הפרקטים השכבתיים מופיעים במספר גרסאות: כרצועות צרות וקצרות יחסית המאפשרות ליצור דיגומי ריצוף שונים, כלוחות המורכבים מרצועות צרות, או כלוחות אחידים במראה של קורות (Plank). התקנת הפרקטים השכבתיים נעשית בהדבקה ישירה, או בשיטה הצפה כאשר על הריצוף הקיים מניחים יריעות ספוג גומי.
רצפת פורניר
פני השטח של רצפה זו עשויים פורניר- קילוף דק מגזע העץ בעל מרקם זהה לזה של העץ המקורי- מצופה בלכה קשיחה להגנה ולמתן עמידות בפני שריטות ולחצים. שכבת הפורניר הדקה, בעובי של 1 מ”מ, מודבקת על תשתית בסיס של נסורת ודבקים דחוסים, MDF או HDF, בעובי של 8-7 מ”מ. רצפה זו נחשבת רגישה למדי למכות ולשריטות, אך מעניקה מראה של עץ טבעי.
רצפה דמוית עץ- למינציה
עשויה שכבת HDF או MDF בעובי 7-8 מ”מ, ועליה שכבה עליונה שהינה נייר עם הדפס בדוגמת עץ, המצופה מלמין וניירות שקופים טבולים אף הם במלמין. שכבה זו דוחה לכלוך וכתמים, מגנה משריטות, וככל שעובייה גדול יותר כך רמת העמידות של הפרקט בפני שחיקה גבוהה יותר. היות ומדובר בהדפסה של מרקם עץ, ההיצע כולל מגוון רחב ביותר של דוגמאות וגוונים – טבעי, מולבן, חלק, ובמגוון צבעים – אדום, כחול, צהוב, ירוק ועוד. פרקט למינציה מוצע גם כמוצר משופר עם שכבת HDF ירוק שעבר תהליך המפחית את רגישותו ללחות.
פרקט למינציה מורכב בשיטה הצפה, קל לניקוי ומחירו נוח בהרבה מרצפות עץ טבעיות, אולם כמוצר מתועש הוא מתיישן באופן שונה, רגישותו ללחות ולמכות גבוהה יחסית לסוגים האחרים, ובניגוד לרצפות עץ טבעיות לא ניתן ללטשו.
פרקט וחללים רטובים
כבכל מקום בו מותקן ריצוף פרקט, אין ספק שגם לחדרי רחצה היא מעניק חזות מעוצבת ונאה. ואולם, השילוב של מים ועץ דורש, כידוע, משנה זהירות, ובכל החלטה על שילובו בחלל רטוב חשוב ואף חיוני להתייעץ עם בעלי מקצוע המתמחים בכך, וההתקנה צריכה להיעשות ע”י אנשי מקצוע מיומנים. ריצוף עץ בחדר רחצה יכול להיעשות בדומה להתקנת דק, תוך הותרת מרווחים שיבטיחו את חלחול המים וניקוז ראוי, או ע”י שימוש בעץ מלא, כאשר במקרה זה יש לוודא היטב שהוא טופל בהתאם, ומשני צדדיו, עם כל שכבות ההגנה הנדרשות להבטחת עמידותו במגע עם מים ותנאי לחות.
דק (Deck) ריצוץ עץ לחוץ
לוחות עץ מלא שמותקנים לרוב בגינה, ברחבות ישיבה חיצוניות או במרפסות גן, ליצירת משטחי ריצוף/ דריכה נוחים. בשל מיקומו החיצוני בד”כ של הדק, רצוי להשתמש בעץ חסין למים ולנזקי מזג האוויר, דוגמת טיק, דאגלאס פייר, אורן שעבר תהליך אימפרגנציה או איפה. התוצאה היא משטח עץ נעים למגע, איכותי ובעל מראה מרשים המוסיף יופי ואופי למקום בו הוא מותקן. התקנת הדק נעשית על גבי משטח מנוקז, אשר עליו מתקינים תשתית קורות עץ בתצורת שתי וערב.
את קורות הדק מתקינים על גבי תשתית זו, תוך הותרת מרווחים בין קורה לקורה על מנת ליצור משטח מנוקז המונע היקוות מים עליו.
פרקט וחימום תת-רצפתי
ריצוף פרקט יכול להיעשות מעל חימום תת-רצפתי, אך עם הקפדה על מספר כללים: שלושה שבועות לפני ההתקנה יש להפעיל את החימום, ולכבותו יומיים לפני התחלת עבודת הריצוף, לאחר ווידוא שפני ופנים השטח יבשים לחלוטין.
ההתקנה מתבצעת בהתאם לסוג החימום: כאשר החימום הוא בשיטת יריעות, ההתקנה נעשית ממש מעליו בשיטה הצפה, ללא שכבת ספוג. את שכבת ההפרדה במקרה זה מהווה יריעת אלומיניום דקה. חימום תת רצפתי חשמלי מותקן בתוך הבטון, ולפיכך מתאים למרבית סוגי הריצוף העץ. יחד עם זאת, כאשר מדובר בעץ מסיבי/מלא שמותקן בשיטת מסמור, חשוב לוודא שצנרת החימום לא תיפגע בעת ההברגה, וכלל, במקרה כזה, מומלץ להדביק את התשתית ולא להבריגה.
בתחילת כל עונת חורף חשוב להפעיל את החימום באופן הדרגתי על מנת לאפשר ללחות שהצטברה בריצוף להתאדות בהדרגה מבלי ליצור בעיה בפרקט. בכל מקרה על חימום תת רצפתי מומלץ להתקין רצפת עץ שכבתית בהדבקה בשל יציבות השיטה, ומאותה סיבה לא רצוי להתקין ריצופי למינציה או פורניר.
שיטות התקנה
השיטה הצפה- בשיטה זו הפרקט לא מונח ישירות על הרצפה, אלא “צף” מעליה, ואיננו מתחבר לדבר, פרט לעצמו.
מניחים על רצפת היסוד (המרצפות הקיימות, או משטח מדה מתפלסת) גלילי גומי ספוגי בעובי 3-1 מ”מ, שמהווים תשתית בידוד: אוטמים לחות שמגיעה מהקרקע ומסייעים לבידוד אקוסטי ולמניעת רעשים וסדקים. על הספוג מניחים את לוחות הפרקט – שמתחברים זה לזה בחיבורי “זכר לנקבה”, או “קליק” בשיטות שונות, ויוצרים משטח מהודק ואחיד.
בהיקף שבין הפרקט לקירות מותירים מרווח קטן, שמאפשר לעץ העובד להתפשט ולהתכווץ, וכך נמנעות התנפחויות. שיטה זו מתאימה לפרקטים שכבתיים, פורניר ולמינציה.
יתרונותיה של שיטת ההתקנה הצפה הם: מחיר נוח, הגנה טובה יותר מבעיות לחות, ואפשרות לפרק את ריצוף העץ ללא הרס הרצפה שתחתיו.
הדבקה – בשיטה זו רצפת היסוד הקיימת -מרצפות או משטח מפולס אחר- מהווה מצע עליו מדביקים את לוחות העץ בצורה ישירה, כל לוח בנפרד. בשוליים, סביב לקירות, מותירים מרווחים שתפקידם הוא ליצור מרווח התפשטות. שיטת ההדבקה מתאימה לפרקטים מעץ מלא ושכבתיים, ויתרונותיה הם: יציבות גבוהה יותר, אקוסטיקה משופרת, והיא אף שיטת ההתקנה המומלצת לחללים בהם קיים חימום תת רצפתי. מחירה של התקנה בהדבקה כמעט כפול מזה של התקנה צפה, ולא תמיד מוצדק.
מסמור – בשיטה זו, קורות עץ דקות, פלטות מסיבי עץ או סנדווויץ’ בעובי 16-10 מ”מ, ממוסמרות לרצפת התשתית הבסיסית, ומהוות תשתית נוספת אליה מחברים את הפרקט במסמור והדבקה. הותרת מרווחים בין הלוחות ובהיקף היא חיונית, בשל שינויים עתידיים בנפח העץ שמתרחשים בעת שינויי יובש ולחות. שיטת המסמור נחשבת יקרה, אך הקיבוע המתקבל הינו מאסיבי, ומתאים במיוחד לרצפת עץ מלא בה חשוב מאד הייצוב.
שכבת הגמר – הגימור של רצפת העץ חיוני משתי סיבות – האחת, הגנה על העץ לאורך זמן, והשנייה, קבלת מראה סופי.
שכבת הגמר הנה ציפוי במספר שכבות של לכה או שמן, והיא יכולה להיעשות במספר דרכים:
- לכה סינתטית על בסיס שמן, לגימור מבריק או מט. חזקה ואוטמת היטב את פני העץ.
- לכה טבעית על בסיס מים, לגימור מבריק או מט. נשחקת בקלות יחסית, אולם נראית טבעית לגמרי.
- שמנים טבעיים אינם מקנים ברק, אך הם מדגישים את המראה הטבעי של העץ. השמן מתיישן ומאפיר ונותן מראה מעט “משומש” ו”ג’ינסי” המקובל היום מאוד.
- ניתן לחדש את שכבת הלכה או השמן לאחר שהיא נשחקת ע”י ליטוש השכבה העליונה ומריחת שכבה חדשה.
- כדי לשמור על שכבת הגמר, רצוי להשתמש ברהיטים עם גלגלי גומי או סיליקון, ולא פלסטיק, ואף להגן על רגלי הרהיטים עם מדבקות ספוג – כדי למנוע שריטות על הרצפה.
ויש גם כמו פרקט….
בעידן טכנולוגי מתקדם, בעל יכולות ייצור מתוחכמות, אין פלא ש”ריצוף פרקט” מופיע גם מחומרים שונים בתכלית, אך בעלי חזות המחקה את מראה העץ בהצלחה.
כך, למשל, ניתן למצוא כיום אריחי קרמיקה שמרקמם עשוי בהחלט להטעות עין במבט ראשון. אריחים אלה מוצעים במספר גווני עץ, כאשר חיתוכם המלבני והאפשרות להצמידם זה לזה יוצרים רצף אחיד ומראה של קורות עץ ארוכות. כמו כן קיימים שטיחים עשויים לוחות במבוק צרים/רחבים דמויי פרקט המשווים לשטיח מראה משכנע למדי של ריצוף עץ.
טיפים:
- רצפת עץ אומרת שלום ולא להתראות לספונג’ה והיא המשטח הקל ביותר לניקוי בבית. במקום השטיפה הרוויה מנקים אותה עם שואב אבק, מטאטא ומטלית רכה, לחה וסחוטה היטב. רצוי להשתמש בחומר ניקוי מיוחד לפרקטים.
- על מנת להתקין פרקט צריך רק משטח מפולס. הבלטות הישנות מהוות משטח מצוין למטרה זו.
- בעולם נהוג להתקין את הפרקט בכיוון אל האור (נניח אל חלון), זה מוסיף יופי לרצפה.
- כדי לקבל אפקט עץ מיושן, מברישים את העץ במברשת פלדה המעניקה לפני שטחו את המרקם. חשוב: אין לנסות לבצע בשיטת “עשה זאת בעצמך”, אלא להפקיד את הביצוע בידיו המיומנות של איש מקצוע.
- כיוון ההתקנה של הקורות יכול להגדיל למראה עין את השטח – לוחות שמורכבים לרוחב במסדרון צר ירחיבו אותו, בעוד שהתקנתם לאורך תיצור תחושה צרה ומוארכת. אף גון העץ עשוי להשפיע על החלל: גוונים בהירים ישוו תחושת מרחב בחללים קטנים, וגוונים כהים ישוו חמימות לחללים גדולים.
- אל תשכחו שהעץ הוא חומר “חי” ו”נושם”, ולכן מושפע משינויי לחות ויובש. בעת ההתקנה חשוב להקפיד על הותרת מרווח מספק, שיאפשר לעץ להתרחב ולהתכווץ.
- פנלים – ניתן לקבל פנלים בצבע העץ או לצבעם בצבע הקיר, אך חשוב להסיר את הפנלים הקיימים כדי שלא תיווצר מדרגה כתוצאה מהתקנת פנל על פנל, שהינה “מועדת לפורענות” של צבירת אבק.
- ניקוי פרקט עם סמרטוט נקי נקי (שוטפים במים נקיים לאחר כל כמה מטרים) ובכיוון הסיבים – מעניק תוצאה משופרת.
- אין צורך להפסיק לנעול נעלי עקב, או חלילה לחלוץ לאורחים נעליים כשמכניסים אותם לבית מרוצף בעץ. גם מוזיאונים ושדות תעופה בעולם מרוצפים בעץ, והעץ עומד בעומס – כמו גדול.